PROzdrowie - Szymon G

PROzdrowie - Szymon G (2)

piątek, 24 sierpień 2018 09:04
Terapia logopedyczna

Fundacja opłaca chłopcu terapię logopedyczną 2 razy w tygodniu po 45 minut za 75 zł. Szymon porozumiewa się pojedynczymi głoskami i prostymi wokalizacjami, mówi mama i tata, ale rozumie wszystkie polecenia. Chłopiec do tej pory był odraczany od obowiązku szkolnego, uczęszcza do przedszkola Integracyjnego trzy razy w tygodniu, gdzie ma zajęcia integracji sensorycznej, wczesne wspomaganie rozwoju, rehabilitację, terapię logopedyczną i terapię zajęciową. Szymon porusza się samodzielnie na aktywnym wózku inwalidzkim. Korzysta też z kombinezonu do pionizacji.

środa, 15 luty 2017 22:12
Szymon G

We wrześniu 2016 roku, do grona podopiecznych Fundacji dołączył sześcioletni Szymon. Chłopiec urodził się jako wcześniak, ma wodogłowie i chorobę Hirschsprunga. Zarząd podjął decyzję o objęciu chłopca programem PROzdrowie, dofinansowując mu terapię neurologopedyczną jeden raz w tygodniu. Zaburzony rozwój ruchowy Szymona wpływa na ograniczoną pracę narządów artykulacyjnych i na problemy w zakresie obróbki pokarmów. Chłopiec ma trudności z żuciem, gryzieniem, karmiony jest głównie butelką – to bardzo hamuje rozwój artykulacji. Terapia ma na celu zmniejszenie opisanych wyżej problemów i zwiększenie możliwości komunikacyjnych Szymona.