Fundacja rozwija program PROsenior

Fundacja Rodziny Waksmundzkich „PROJAN" w zakresie programu PROsenior będzie realizować trzy projekty: „Senior w Kulturze", „Senior Wie Więcej" oraz „Senior w Lokalu". W ramach każdego z projektów raz na kwartał Fundacja będzie organizować atrakcje dla osób starszych. Idea programu ewoluowała. Z badań przeprowadzonych przez Fundację wynika bowiem, że osobom w podeszłym wieku najbardziej doskwiera samotność. Dlatego Fundacja chce zagospodarowywać tej grupie osób czas wolny, zwłaszcza w dni powszednie.

O programie PROsenior

Zgodnie z uchwałą Zarządu, od 31 sierpnia 2010 r. Fundacja realizuje programu „PROsenior". Jego celem są działania na rzecz wszechstronnego rozwoju społeczeństwa polskiego oraz walki z wykluczeniem społecznym, zwłaszcza w takich obszarach jak ochrona zdrowia, opieka i pomoc społeczna. Ideą jaka przyświecała Zarządowi w przyjęciu tego programu była chęć pomagania osobom starszym, które znajdują się w trudnej sytuacji życiowej. Program ma przede wszystkim polegać na obejmowaniu podopiecznych szczegółowymi działaniami o charakterze prozdrowotnym, tak fizycznym, jak i psychicznym, proedukacyjnym i prowypoczynkowym. Program został zainaugurowany 30 września 2010 r. podczas zorganizowanej przez Fundację imprezy charytatywnej p.t. „Wieczór dla Seniora".

__________________________

OFOP