Lekcja w Muzeum Azji i Pacyfiku

W dniu 30 czerwca 2016 roku dwudziestoosobowa grupa naszych seniorów odwiedziła muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie, na Solcu. Podopieczni Fundacji uczestniczyli w zorganizowanym przez muzeum wykładzie zatytułowanym "Czy Islam w Europie to problem". Prelegentka w przystępny sposób przedstawiła genezę Islamu, tradycję i kulturę wschodnią, a także poruszyła kwestie związane z migracją ludności Bliskiego Wschodu i ich obecności w Europie. Wykład spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony seniorów i stał się przyczynkiem do interesującej dyskusji. Spotkanie przebiegło w miłej, przyjaznej atmosferze.

„Wszyscy moi synowie” w Teatrze Dramatycznym

11 października 2015 r grupa dwudziestu Seniorów wybrała się do Teatru Dramatycznego na sztukę pt. „ Wszyscy moi synowie”. Adam Ferency w roli Joe Kellera , producenta feralnych części do samolotu i jego żona Kate ( Halina Łabonarska) to głowni bohaterowie dość uniwersalnej, ponadczasowej historii  o moralności. Prosta scenografia i niezbyt rozbudowana fabuła sprawiła, że Seniorzy mogli skupić się na tym co najważniejsze a mianowicie na psychologicznej „budowie” każdej z postaci.

„Kolacja dla głupca” w Teatrze Ateneum

24 marca 2015 roku ośmiu Seniorów udało się do teatru Ateneum na przedstawienie pt. „Kolacja dla głupca” Francisa Webera. Spektakl ten grany był już 800 razy i niewątpliwie bawi publiczność w każdym wieku. Zabawne dialogi, dopracowana scenografia i przede wszystkim znakomita gra aktorska sprawiły, że wszyscy wyszli z teatru w świetnym humorze.

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

11 lutego 2015 r. grupa Seniorów wybrała się do Muzeum Historii Żydów Polskich. Zaprojektowany przez fińską pracownię budynek muzeum znajduje się na terenie getta i nazywany jest „prawdziwą perłą nowoczesnej architektury.” Osiem galerii muzealnych pokazuje tysiąc lat obecności żydów na ziemiach polskich od średniowiecza do dziś. Przez muzeum, multimedialnymi ulicami, Seniorów „prowadzili” żydowscy kupcy, uczeni, artyści, gospodynie domowe i politycy.

Teatr Powszechny – Wariat i zakonnica

4 października 2014 roku kolejny już raz, w ramach programu Senior w Kulturze grupa naszych podopiecznych była w teatrze, tym razem w Teatrze Powszechnym. Seniorzy z dużym zainteresowaniem i zadowoleniem obejrzeli spektakl Wariat i zakonnica w reżyserii Igora Gorzkowskiego, w którym role tytułowe zagrali Anna Moskal i Jacek Beler. Sztuka jest dość ciekawą adaptacją utworu Witkacego, w której – podobnie jak w pierwowzorze – rzeczywistość świata została absurdalnie odwrócona.

OFOP
logo_ofop_maly_z_cieniem